News
Prof.
Class
Raid
Dungeon
Events
Quests
Transmog
Contact
Views: 126 868
Resto Druida - Rotáció, Cooldown-ok, és képességek (WoW 4.3.4)

my image
Available!
5.4.8 guides and etc...
Click here.


The content is available in English.
Switch to the English version.A tartalom elérhető angol nyelven is.
Váltás az angol változatra.Restoration Druid Art Image

Kedves Látogató!

A cikk ezen részében felsoroljuk a Resto Druida (WoW 4.3) alap képességeit, elmondjuk hogyan érdemes őket együtt használni rotációban. Ezenkívül beszélünk a különböző cooldown-okról és bemutatjuk a kaszt finomságait.

A Resto Druida kasztleírás többi része a bal oldali tartalomjegyzékből elérhető.

2.1. Alap rotáció

Az, hogy hogyan gyógyítasz, mindig attól függ, éppen milyen a sebzés típusa és erőssége amit a raid kap (robbanásszerű, hosszantartó, stb.), milyen a targeted, akit gyógyítasz, illetve attól, hogy milyen a többi heal a raidben.

Igazából nem annyira lehet meghatározni egy tényleges "rotációt". Mindig az aktuális helyzetnek megfelelően kell megválasztani azt, hogy melyik spellt alkalmazod - tudva annak erősségeit és gyengeségeit - mikor alkalmazod és kire.

Amikor már elég jól ismered a varázslataidat, érdemes elolvasnod a játékstílussal foglalkozó részt is.

2.1.1. Gyakran használt varászlatok: (HoT-ok)

 • Rejuvenation Icon Rejuvenation :
  Mikor használjuk:
  • előre, mielőtt sebzésimpulzus várható;
  • Swiftmend Icon Swiftmend előtt, a célponton;
  • általánosan bárkin, akinek szüksége van rá :).
 • Wild Growth Icon Wild Growth :
  • Elsősorban akkor használandó, amikor egyszerre több játékos sebződik és szorul rá a gyógyítsra, ilyenkor cooldown-on mindig.
 • Efflorescence Icon Efflorescence :
  • Akkor használandó, amikor egymáshoz közel álló játékosokat kell gyógyítani.
  • Illetve, ha olyan robbanásszerű sebzés várható, ami az egész raidet éri, így ezen varázslat hatása közben is folyamatosan lehet tovább más spelleket castolni.
 • Lifebloom Icon Lifebloom:
  • Mindig (MINDIG!) használandó a tankon, 3 stacken.
  • Érdemes mindig frissíteni mielőtt lejárna. Ezt megteheted egy tetszőleges direkt heal elvarászlásával az adott célponton  (Nourish Icon Nourish, Regrowth Icon Regrowth vagy Healing Touch Icon Healing Touch) .

2.1.2. Kevésbé használt varázslatok: (Direkt heal-ek)

 • Swiftmend Icon Swiftmend  :
  • Cooldown-ra érdemes használni;
  • Mégpedig olyan játékosokra, akik egy csoportban állnak, hogy kihasználhasd vele az  Efflorescence Icon Efflorescence -t.
 • Nourish Icon Nourish :
  • Főleg üresjáratban használandó, amikor éppen kevés a bekapott sebzés, de van kit felgyógyítani,
  • illetve használandó a  Lifebloom Icon Lifebloom frissítésére.
 • Healing Touch Icon Healing Touch :
  • azon a játékoson, aki különösen nagy sebzést kap;
  • egyúttal a  Lifebloom Icon Lifebloom frissítésére.
 • Regrowth Icon Regrowth :
  • Azokon a játékosokon érdemes használni, akik különben meghalnának, mire egy hosszabb varázslat beérne, és nincs épp használható instant varázslatod.

2.1.3. Egyéb tudnivalók

Amellett, hogy a fent szereplő varázslatokkal igyekszel a lehető legjobban reagálni a beérkező sebzésekre, és felgyógyítani a társaidat, figyelned kell arra is, hogy fenntartsd magadon a  Harmony Icon Harmony nevű saját buffot is, úgy hogy lehetőleg állandóan rajtad legyen.
Ezt úgy tudod megtenni, hogy legalább 10 sec-enként egyszer varázsolsz egy direct healt (Swiftmend Icon Swiftmend, Healing Touch Icon Healing Touch, Nourish Icon Nourish vagy Regrowth Icon Regrowth).

2.2. A Cooldown-ok használata / kihasználása↑top

A Resto Druidának három Cooldown-ja van.

Ezek:

 • Tree of Life Icon Tree of Life :
  A küzdelem során minél többször használandó (cooldown-ra lehetőleg).
  Legérdemesebb akkorra időzíteni, amikor tudod, hogy sok sebzés várható.
  Amíg aktív érdemes Wild Growth Icon Wild Growth -t, Efflorescence Icon Efflorescence -t és  a lehető legtöbb raidtagon Lifebloom Icon Lifebloom -ot használni.

 • Tranquility Icon Tranquility :
  Akkor használandó, amikor nagy raidheal-re van szükség.
  Valószínű, hogy ezt előre kijelölt időben, a többi raidhealerrel (esetleg raidleaderrel) egyeztetve kell ezt megtenned majd.

 • Nature's Swiftness Icon Nature's Swiftness :
  Cooldown-ra használandó, kivéve, ha átmenne overhealbe.
  Legjobb, ha a Healing Touch Icon Healing Touch -csal együtt használod.

Főleg a Tree of Life esetében szükség lehet a finomságok bővebb magyarázatára. Ezt a A cooldownok kihasználásának részletes leírása részben meg is tesszük.

2.3. Egyéb olvasnivaló: hogy jobban megértsd, és mesterien használhasd a Resto Druidád

A Resto Druida megfelelő használatához nemcsak a varázsataidat kell, hogy megértsd, ismerd, és használd, más dolgok ismerete is szükséges a teljesítmény maximalizálásához.

2.3.1. Meg kell értened a varázslataidat

Ahhoz, hogy a legjobban kihasználhasd a varázslataidat, szükséges ismerni mind az erősségeiket, mind a gyengeségeiket.

 

Rejuvenation Icon Rejuvenation :
Instant kasztolt periodikus heal. Ez az a spell, ami a harc végén a healed nagyját fogja kitenni. Nem kerül olyan sokba és amíg nem megy át overhealbe, mindig megéri a manát, amit elhasználsz rá.

Wild Growth Icon Wild Growth :
Ez a varázslatod 5 (Glyph of Wild Growth esetén 6) alacsony HP-jú raidtagot gyógyít 7 sec-en keresztül. Nagyon hatásos, és megéri a manát, persze, csak ha nem megy át overhealbe.

Efflorescence Icon Efflorescence :
Ez a varázslatod arra a területre ható gyógyító zóna, aminek a közepe a Swiftmend Icon Swiftmend varázslatod targetje. A három legkisebb HP-jú játékost gyógyítja egész tekintélyes mennyiséggel, ezáltal egy nagyon erős varázslat lehet.


Lifebloom Icon Lifebloom :
Healing over Time varázslat, vagyis varázslás után healel egy ideig. Egyszerre csak egy emberen - vagy egyéb szerzeten - lehet fenn és érdemes 3 stack-en fenntartani.

Swiftmend Icon Swiftmend :
Instant varázslat, ami 15 másodperc cooldown-nal rendelkezik. Csak olyan targetre varázsolható, amin megelőzőleg már fent van a Rejuvenation Icon Rejuvenation vagy a Regrowth Icon Regrowth HoT-ja.

Nourish Icon Nourish :
Viszonylag olcsó gyógyító varázslat, relatív lassan varázsolható és kicsit gyógyít. Viszont 20%-kal nagyobbat gyógyít azokon, akiken fent van egy HoT.

Healing Touch Icon Healing Touch :
Nagy manaköltségű, hosszú varázslási idejű, de nagyot gyógyít.

Regrowth Icon Regrowth :
Sürgősségi gyógyítás. Magas a manaigénye, viszont gyors. Nagyot gyógyít elsőre és utána fennmarad 5 másodpercig egy HoT, ami még egy kicsi gyógyítást ad hozzá. Összességében kisebb healt jelent, mint a Healing Touch Icon Healing Touch, de annál gyorsabb.


2.3.2. Proccok és mechanizmusok

Szép számmal van olyan dolgok, amiket folyamatosan figyelemmel kell kísérned, és ezeknek megfelelően kell reagálnod Resto Druidaként. Nem elég a megfelelő spell használatára figyelni az adott sebzéstípusnál, ez tényleg mind szükséges, hogy kihasználd az összes lehetőséget.

2.3.2.1. Mastery: Harmony

A te  Mastery-d a Harmony Icon Harmony.
Két hatása van:

 • Állandó erősítője a direkt gyógyításodnak. Bár nagyon üdvözítő buff, mégse olyan meggyőző. Ennek oka, hogy a gyógyításod nagyját a HoT-ok teszik ki.
 • Ideiglenes hatása, hogy 10 másodperces lökést ad a periodikus heal-jeidnek valahányszor varázsolsz egy direkt healt. No ez az a része a masterynek, ami nagyon erős.

Nagyon fontos, hogy a Mastery saját buffja sose essen le rólad. Ez azt jelenti, hogy 10 másodpercenként legalább egy direkt gyógyítást el kell varázsolnod.
Mivel a Swiftmend Icon Swiftmend -et illik cooldownra használni, ezt nem is lesz olyan nehéz betartani. A maradék időben érdemes arra a célpontra varázsolni, akin a Lifebloom Icon Lifebloom -ot fenntartod, így azt is frissíted és a Harmony sem esik le remélhetőleg egyszer sem.

2.3.2.2. Clearcasting proccolása

Minden alkalommal, amikor a  Lifebloom Icon Lifebloom tickel, 4% esélyed van, hogy proccoljon az Omen of Clarity Icon Omen of Clarity. Ekkor a következő  Healing Touch Icon Healing Touch vagy  Regrowth Icon Regrowth, amit 15 másodpercen belül varázsolsz, nem kerül manába. Az, hogy melyiket használd a két varázslat közül szituációfüggő:

 • Healing Touch Icon Healing Touch :
  Nagyobbat gyógyít, de nagyobb a varázslási ideje is. Főleg akkor használd, ha a tankot szeretnéd gyógyítani és nem kell nagyon sietned vele.

 • Regrowth Icon Regrowth :
  Gyorsabban tudod elvarázsolni, így meg tudsz menteni vele egy alacsony HP-n levő raidtagot;
  vagy használhatod a Regrowth Icon Regrowth -ot valakin, hogy utána rögtön következhesen egy Swiftmend Icon Swiftmend (és persze egy Efflorescence Icon Efflorescence :) ), mivel a Swiftmend -nek szüksége van egy fennlévő HoT-ra, például egy Regrowth -ra.

2.3.3. A cooldownok kihasználásának részletes leírása

Ebben a bekezdésben részletesen elmagyarázzuk a különböző cooldown-okban rejlő lehetőségeket .

2.3.3.1. Tree of Life

Amikor a  Tree of Life Icon Tree of Life aktív 15%-kal nő a heal, és három varázslatod erősödik a következő képpen:

 • Wild Growth Icon Wild Growth :
  Plusz két célpontot gyógyít, ezáltal sokkal erősebb, mint egyébként. Cooldown-ra érdemes ilyenkor használni.
 • Lifebloom Icon Lifebloom :
  Ilyenkor a Lifebloom-ot nem csak egy célpontra lehet használni, hanem amennyire csak szeretnéd. Kivételesen jó hatás, lentebb kicsit még bővebben fogunk róla szólni.
 • Regrowth Icon Regrowth :
  Instant varázslattá válik ezidő alatt. Mivel ez a varázslat eléggé költséges, ezt a lehetőséget akkor lehet a legjobban kihasználni, ha harc közben mozogni kell.

Tehát akkor mit is kell tenned Tree of Life formában? Bár szituációfüggő lehet, de röviden így foglalható össze:

 • Használd a Wild Growth Icon Wild Growth -ot cooldown-ra.
 • Tegyél fel egy stack Lifebloom Icon Lifebloom -ot a raidtagokra, és még párat (max 3 lehet), ha az idő engedi.
 • Használd ki az Omen of Clarity Icon Omen of Clarity proccokat az instant varázsolható Regrowth Icon Regrowth -okkal (Mivel sok Lifebloom Icon Lifebloom lesz fennt, rengeteget tickelve, így bőségesen fog proccolni.);
 • Tartsd fenn a  Harmony Icon Harmony -t!

Az alapelv az, hogy a Wild Growth nagyon erős, és cooldown -ra érdemes használni. Ezen felül minél több játékosra tudod felpakolni a Lifebloom -ot (ami nagyon gazdaságos heal), annál több Omen of Clarity Icon Omen of Clarity proc-ra számíthatsz. Ez azt jelenti, hogy rengeteg manát spórolhatsz olyan spellek használatával, amik ingyenesek. A Regrowth pedig azért jó választás, mert a Tree of Life formában instant varázsolható.

Arra is használható a Tree of Life Icon Tree of Life forma, ha tekintélyes mennyiségű gyógyításra van szükség, miközben mozogni kell. Ekkor is a Regrowth Icon Regrowth instanttá válását használjuk ki és bár ez a megoldás nem a legjobb kihasználása a Tree of Life -nak, de nagyon jól működik egyes szituációkban.

Legvégül megemlítenék egy olyan lehetőséget, ami szintén nem a legoptimálisabb kihasználása a Tree of Life Icon Tree of Life -nak, ugyanakkor előfordulhat, hogy szükség lehet rá. Mégpedig használható támadó jelleggel, hiszen a fa forma csökkenti a  Wrath Icon Wrath varázslási idejét 50% -kal és növeli a sebzését 30%-kal.

2.3.3.2. Tranquility

A Tranquility Icon Tranquility a közeli raid tagokat gyógyító nagy erejű "koncentrálást igénylő" (channeling :) ) varázslat. Egyúttal feltesz egy HoT-ot is, ami további gyógyítást jelent, miután a kitartott varázslási időnek már vége van. Nagyon erős varázslat. Legjobban akkor használható ki, ha nagy erejű raid sebzést kell meggyógyítani.
Csak akkor érdemes a Tranquility Icon Tranquility -t használni, ha teljes channeling időt végig tudjuk várni (vagy legalábbis a nagy részét).

2.3.3.3. Nature's Swiftness

A Nature's Swiftness Icon Nature's Swiftness a következő cast idővel rendelkező varázslatodat instanttá teszi. Érdemes cooldown-ra használni, mindig Healing Touch Icon Healing Touch -csal összekötve. Erre való a következő makró is:

 • #showtooltip Nature's Swiftness
 • /cast Natures's Swiftness
 • /cast [@mouseover] Healing Touch

Legjobb a lehető leggyakrabban használni ezt a varázslatot és nem tartogatni egy esetleges nagy vészhelyzet esetére. Mégpedig azért, mert a Glyph of Healing Touch -nak köszönhetően, minden alkalommal, amikor egy Healing Touch Icon Healing Touch -ot elvarázsolsz, a Nature's Swiftness Icon Nature's Swiftness cooldown-ja csökkenni fog. Összességében ez egy egész tekintélyes mennyiségű csökkentést fog kitenni az egész harc idejét tekintve, ugyanakkor, ha nem használjuk a Nature's Swiftness Icon Nature's Swiftness -t cooldown-ra, a glyph jótékony hatásai nem érvényesülnek, és feleslegesség válik.

2.3.4. Játékstílus

Mint Resto Druida, nem elég csak válaszolni az összecsapás alatt éppen okozott sebzésekre, mivel a legtöbb varázslatod HoT. Bár tudsz reagálni egy-egy lökésszerű sebzésre olyan varázslatokkal, mint pl. a Swiftmend Icon Swiftmend és Regrowth Icon Regrowth, nem ez a legelőnyösebb oldalad.

Ehelyett éredemes járatossá válni az egyes összecsapásokban okozott sebzések típusával, idejével és mértékével és ezek alapján előre fel tudsz mindig készülni rájuk.
Vagyis a következő dolgokat meg kell tudnod csinálni:

 • Kell, hogy legyen Rejuvenation Icon Rejuvenation a játékosokon, még mielőtt a sebzést megkapják;
 • Le kell tenni az Efflorescence Icon Efflorescence -t a csapat alá, amikor a sebzés történik;
 • Legyen  Lifebloom Icon Lifebloom és Rejuvenation Icon Rejuvenation mindig a tankon, akkor is, ha nem te vagy kijelölve a healerének;
 • Tudnod kell előre, mikor (és hogyan) fogod használni a  Tree of Life Icon Tree of Life -ot és a Tranquility Icon Tranquility -t.

Bizony, ezek a legfontosabb dolgok, amiket előre kell látnod Resto Druidaként. A játék többi részében nem kell mást csinálnod, mint fenntartani a Harmony Icon Harmony -t, jól kihasználni az Omen of Clarity Icon Omen of Clarity proccjait és kihasználni a Swiftmend Icon SwiftmendNature's Swiftness Icon Nature's Swiftness és Regrowth Icon Regrowth előnyeit egy-egy váratlan eseményre válaszolva.

2.3.5. Manaháztartás menedzselése

Azokon a különböző talenteken kívül, amik növelik a mana pool-t és csökkentik a varázslatok költségét, az egyetlen eszközöd, amivel a manaháztartásodon segíthetsz az Innervate Icon Innervate. Bár más játékosokon is használható (főleg healereken érdemes), a hatása jelentősen csökken, ha ezt teszed. A leghatásosabb természetesen, ha saját magadon használod.

Egy összecsapás során érdemes a lehető legtöbbször elhasználni. Ahhoz, hogy a leghatásosabb legyen, érdemes olyankor alkalmazni, amikor a mana pool-t befolyásoló proccok vagy buffok éppen aktívak, ezek:
  


2.3.5.1. 2 db T13 szettbónusz

A T13 szettbónusza  az, hogyha kettő db megvan a szettből, akkor Innervate Icon Innervate használata után a következő 15 másodpercben az összes varázslatod manaköltsége 25%-kal csökken. Bár ebben semmi olyan különlegesség nincsen, ami nagyban befolyásolhatja a játékstílusodat, mégis érdemes tudatában lenni ennek. Nagyon jó motiválótényező, hogy a lehető leggyakrabban használd az Innervate Icon Innervate -et.


 

Remélem hasznodra vált ez a leírás, javaslom, olvasd el a többit is.

Köszönettel:
Lys
2014-2015 Tauri-Veins.com 2.1